Een arbeidsongeval kan een ingrijpende gebeurtenis zijn, die niet alleen fysieke en medische maar ook juridische gevolgen voor je kan hebben. Je kunt dus het beste een advocaat arbeidsongeval inschakelen om je te helpen met alle administratie en om het best mogelijke resultaat te behalen.

 

Het team arbeidsrecht van Bannister Advocaten heeft door de jaren heen een ijzersterke reputatie opgebouwd in zaken rond arbeidsongevallen. Neem gerust via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00 contact op met één van onze experts op en wij helpen je dan zo snel mogelijk verder.

 

Wil je meer informatie over arbeidsongevallen en het Belgische recht? Lees hieronder dan gerust verder. Wij zetten enkele belangrijke zaken voor je op een rijtje.

Wanneer is er sprake van een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval is een plotse gebeurtenis, die tijdens of door de uitvoering van een arbeidsovereenkomst voorvalt en waarbij een werknemer lichamelijke schade lijdt.

 

Vaak denken mensen dat een arbeidsongeval alleen op de werkplek zelf kan voorvallen. Maar ook ongevallen op weg naar of van het werk kunnen als een arbeidsongeval worden beschouwd.

 

Als het voorgevallen ongeval niet binnen deze definitie past, is er geen sprake van een arbeidsongeval. Dan zal de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever niet de kosten op zich nemen.

 

Advocaat arbeidsongeval antwerpen

Problemen na een arbeidsongeval

Na een arbeidsongeval heeft de werknemer recht op een schadevergoeding. Deze vergoeding moet door de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever worden uitbetaald, maar tussen het slachtoffer en de arbeidsongevallenverzekeraar ontstaat er geregeld een dispuut.

Discussie over de omstandigheden

De ervaring leert dat bij arbeidsongevallen vaak discussie ontstaat over de omstandigheden van het ongeval. 

 

De werknemer en diens verzekeraar kunnen beargumenteren dat er geen sprake is van een arbeidsongeval omdat zij bijvoorbeeld van mening zijn dat het ongeval niets te maken had met de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

 

Omgekeerd heeft de betrokken werknemer er alle baat bij dat het voorval wél als een arbeidsongeval wordt gekwalificeerd. 

Discussie over de ernst van de lichamelijke schade

Zelfs als er wordt aangenomen dat er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden, kan er discussie ontstaan tussen de arbeidsongevallenverzekeraar en de werknemer.

 

De verzekeraar zal een expert aanstellen om het lichamelijk letsel van de werknemer te evalueren. De verzekering kan soms de neiging hebben om de schade te minimaliseren, zodat zij minder hoeven uit te betalen.

 

Ook over de begroting van de schade ontstaat vaak discussie tussen de verzekeraar en de werknemer.

Hoe kan een advocaat arbeidsongeval je helpen?

Onderhandelingen met de verzekeraar

Indien er meningsverschillen tussen de arbeidsongevallenverzekeraar en de werknemer ontstaan, kan een advocaat de onderhandelingen voeren. Een advocaat bedrijfsongeval kan de verzekeraar wijzen op de gevolgen van het arbeidsongeval en daarnaast een adequate vergoeding eisen.

Procedure voor de rechtbank

Indien de discussie om de één of andere reden niet wordt opgelost via onderhandelingen, kan je advocaat ook een procedure voor de arbeidsrechtbank opstarten. Dit is een gespecialiseerde rechtbank waar zaken op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheidsrecht worden behandeld.

 

De arbeidsrechtbank kan bijvoorbeeld een onafhankelijke expert aanstellen om de ernst van het lichamelijk letsel vast te stellen. 

Ernstig arbeidsongeval

Een werkgever kan zowel burgerrechtelijk als strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld als er sprake is van een zogenaamd ‘ernstig arbeidsongeval’. Dit kan voorvallen als er aantijgingen zijn van onveilige werkomstandigheden, onvoldoende scholing van personeel en dergelijke.

 

Er zijn zware straffen verbonden aan procedures inzake ernstige arbeidsongevallen. Het is daarom van essentieel belang om je zo snel mogelijk door een advocaat bedrijfsongeval bij te laten staan.

Contacteer een gespecialiseerde advocaat arbeidsongeval van Bannister Advocaten

Ben je betrokken bij een arbeidsongeval en zoek je naar de best mogelijke uitkomst? Contacteer dan gerust één van de gespecialiseerde advocaten van Bannister Advocaten via info@bannister.be of via het telefoonnummer 03/369.28.00. 

 

Wij helpen je dan zo snel mogelijk verder.