Een werkneemster die zwanger is, geniet van speciale beschermingsrechten tegen ontslag. Voor zowel de werkneemster als de werkgever is het belangrijk om te weten wat deze rechten zijn en wat hun draagwijdte is. Een onterecht ontslag tijdens de zwangerschap kan namelijk leiden tot hoge schadevergoedingen. 

 

Aangezien er bij dit soort ontslagen vaak discussie is of deze correct is verlopen en wat de mogelijke gevolgen zijn als dit niet het geval is, is het advies van een gespecialiseerde advocaat onmisbaar. De ontslagspecialisten van Bannister Advocaten staan zowel werkneemsters als werkgevers bij voor het juridisch correct laten verlopen van een ontslag tijdens de zwangerschap of het aanvechten daarvan.

 

Neem nu contact met ons op via de contactpagina of via telefoonnummer 03.369.28.00 en een van onze specialisten neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

 

Lees hieronder verder voor meer informatie. 

Ontslag tijdens zwangerschap, mag dat wel?

 

Ja, een zwangere werkneemster kan ontslagen worden. De bescherming, die de werkneemster geniet, is niet absoluut. Zo is het mogelijk om een zwangere werkneemster te ontslaan omwille van zware beroepsfouten of omwille van technische of economische redenen. Ook is ontslag mogelijk wegens gedragsproblemen of om dringende redenen. 

 

De werkgever moet bij het ontslag kunnen aantonen dat de beslissing niets te maken heeft met het feit dat de werkgeefster zwanger is. Kan er een verband worden aangetoond tussen het ontslag en de zwangerschap, dan kan er een schadevergoeding aan de werkneemster verschuldigd zijn.

 

Ontslag tijdens zwangerschap advocaat

Wanneer begint de beschermingsperiode voor zwangere werkneemsters?

 

De ontslagbescherming voor zwangere werkneemsters begint te lopen vanaf het ogenblik dat de werkgever op de hoogte is van de zwangerschap. Het is daarom van groot belang om de werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de zwangerschap.

 

De beste manier om een werkgever op de hoogte te brengen van de zwangerschap is door een geneeskundig getuigschrift aangetekend te versturen of het via de e-mail met ontvangstbevestiging of ontvangsthandtekening te verzenden. Zo heb je een schriftelijk bewijs dat de werkgever op de hoogte is van de zwangerschap en vanaf welk moment hij of zij dat was. 

 

Rechten en beschermingsvergoeding bij ontslag tijdens zwangerschap

Een zwangere werkneemster heeft verschillende rechten. Zo is er een beschermingsvergoeding van zes maanden loon bovenop de normale opzegvergoeding. Deze moet de werkgever betalen als hij of zij de zwangere werkneemster ontslaat en er een verband is tussen het ontslag en de zwangerschap.

 

Naast de ontslagbescherming, zijn er ook nog andere rechten, die de zwangere werkneemster beschermen. Zo is een zwangere vrouw in principe niet verplicht om over te werken of om te werken in nachtdienst. 

 

Als werkneemster kun je als je zwanger bent ook een profylactisch of preventief verlof krijgen. Dit is mogelijk wanneer het werk dat je doet mogelijk gevaarlijk is voor je gezondheid of dat van je ongeboren kind. Hiervoor moet je wel een attest krijgen van een arts, die beaamt dat dit werk gevaarlijk is. Wanneer een werkneemster dit type verlof krijgt, dan kan de werkneemster een uitkering van het ziekenfonds aanvragen. 

Waarom kiezen voor een ontslagspecialist van Bannister Advocaten bij zwangerschap?

  • Ervaren advocaten: wij hebben een groot team van ervaren advocaten, die elk hun eigen specialisten hebben. Wanneer je als werkgever of als werkneemster ons contacteert rond ontslag tijdens zwangerschap, dan zal een advocaat met kennis van zaken jou zo goed mogelijk bijstaan.
  • Gespecialiseerde kennis: de ontslagspecialisten van Bannister Advocaten hebben allemaal een uitgebreide en gespecialiseerde kennis rond het arbeidsrecht. Daardoor heb je altijd een advocaat aan je zijde die exact weet wat er te doen staat om jouw belangen zo goed mogelijk te verdedigen. 
  • Transparante communicatie: onze advocaten arbeidsrecht geven je altijd een helder overzicht van wat we doen en de te nemen stappen. Wij communiceren proactief met je over de tarieven en onze werkwijze. Daarnaast zijn wij altijd bereikbaar mocht je vragen hebben. 
  • Praktisch advies: onze experts zorgen ervoor dat je altijd een advies krijgt, die je onmiddellijk in de praktijk kunt gebruiken. Wij zorgen ervoor dat jouw belangen zo goed mogelijk worden beschermd en werken daarom altijd op maat met onze adviezen. 

 

Neem nu gratis en vrijblijvend contact op met een advocaat gespecialiseerd in ontslag tijdens zwangerschap en wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.