Kan goedgekeurde vakantie ingetrokken worden?

De paasvakantie staat voor de deur. Een periode waarin een groot deel van de bevolking traditioneel van een welverdiende vakantie geniet. Door de ingrijpende maatregelen die werden uitgevaardigd om de verspreiding van het virus in te perken, zien heel wat mensen hun vakantieplannen in rook opgaan. Reizen naar het buitenland is verboden en ook de binnenlandse bewegingsvrijheid werd sterk ingeperkt. Zelfs een frisse neus halen aan de kust behoort niet langer tot de mogelijkheden.

Vanzelfsprekend willen heel wat werknemers hun vakantiedagen opsparen voor de periode na de ‘lockdown light’. Langs de andere kant willen werkgevers in het najaar niet geconfronteerd worden met een stormvloed aan verlofaanvragen.

Hoe zit het nu met het annuleren van reeds goedgekeurde vakantiedagen? Kan dat zomaar?

De regel is dat de werkgever en de werknemer in samenspraak de vakantiedagen moeten inplannen. Als werknemer kan je dus niet eenzijdig goedgekeurde vakantiedagen schrappen of verplaatsen. Ook een werkgever kan dit niet. Indien dit wel gebeurt, kan dit in extreme gevallen zelfs leiden tot een ontslag.

Het annuleren of verplaatsen van vakantiedagen moet dus steeds in overleg gebeuren tussen werkgever en werknemer waarbij aan te raden valt dat beide partijen hun goede wil tonen.

Opgelet! Indien u vakantiedagen opneemt tijdens de tijdelijke werkloosheid, ontvangt u voor deze dagen het gewone loon in plaats van de uitkering betaald door de overheid.

Wilt u meer informatie over dit artikel? Onze advocaat arbeidsrecht mr. Maxim KORTHOUDT  beantwoordt graag al uw vragen.